Geloof niets,
alleen maar omdat men het je verteld,
of omdat iets algemeens als een
waarheid wordt gelooft, of omdat
het door traditie is gegroeid
of doordat je het zelf
als een waarheid hebt ingebeeld.

Aanvaard slechts datgene
wat je na grondig onderzoek
voor jezelf als ‘waar’ hebt ervaren
en laat dat je eigen maatstaf zijn.

Boeddha

Tijdens de yogales ligt er elke keer de uitnodiging om je eigen maatstaf te volgen, door te luisteren naar de begrenzing die jouw lichaam op dat moment aangeeft. Jouw lichaam, jouw gevoel, jouw intuïtie is leidend. Dat houdt ook in dat je tijdens een oefening even durft af te haken, ook al blijft iedereen nog in de houding. De maatstaf is: “hoe voelt dit, deze oefening, op dit moment voor mij?’.

Open je voor je intuïtie en je gevoel door de sensaties in je lichaam serieus te nemen. Soms voelt een houding heerlijk en stroomt de energie volop, voel je je krachtig en sterk. Een ander moment voelt een houding pijnlijk, zwaar, niet vol te houden en als een lange pijnlijke exercitie. De allereerste Yama (= yogaregel, aanbeveling) is Ahimsa. A = geen, Himsa = geweld en betekent geweldloosheid. Je doet jezelf geen pijn. Dus bij pijn kom uit de houding of geef het aan je docent aan. Soms is met een kleine aanpassing, de houding ineens veel aangenamer en fijn en voelt het goed om de houding weer voort te zetten.

We hebben geleerd om “de autoriteit” te laten bepalen wat goed voor ons is. Maar jij bent je eigen beste raadgever. Jouw lichaam is jouw beste raadgever. Kijk of je bij je volgende yoga-oefening de grenzen van je lichaam nog meer serieus kunt nemen door goed voor jezelf te zorgen en te luisteren als het niet goed voelt voor JOU! 

Jij bent het waard! Je lichaam is het waard.