Deze week in de yogalessen besteden we aandacht aan de hartskwaliteit Hoop. Wat mij hoop geeft is de wetenschap dat alles verandert. Jaren geleden, toen ik tien maanden aan het backpacken was in Azië, heb ik in Thailand een 10-daagse Vipassana-stilte-retraite gevolgd.

Wat me hier onder andere van bij is gebleven, is de les van de Buddha; “Everything is impermanent” (Alles is veranderlijk).

In de donkere dagen weet ik en kan ik me zelf herinneren aan: “This soon will pass, ook dit gaat weer voorbij”. Dit geldt natuurlijk ook voor de lichte, zonnige dagen. Dus geniet ervan, zolang als het duurt. Je weet nooit wanneer dit weer voorbij is.

Als je onthoudt dat alles tijdelijk is, kun je niet alleen de dagelijkse ergernissen beter verduren, maar het kan ook steun geven als je het moeilijk hebt. Alles komt en gaat.